x

5 Çayı Kültürünün Kuralları ve 5 Çayı Tarifleri 4.5 100

5 Çayı Kültürünün Kuralları ve 5 Çayı Tarifleri

Beş Çayı Kültürünün Kuralları

1- 5 çayında servis edilecek yiyecekler genellikle çatal bıçak kullanımı gerekmeden tüketilebilecek şeylerden seçiliyor.

2- Çay yanında ağır yiyecekler değil kek ve kurabiye gibi hafif atıştırmalıklar tercih ediliyor.

3- Servis yapmakta olan kişinin muhabbeti bölmemesi gerekiyor.

4- Tabakta bulunanların bitirilmesi bir görgü olarak kabul ediliyor. Tabağınızda yiyecek bırakırsanız ayıp etmiş sayılarak bir sonraki davete çağrılmayabilirsiniz.

5- Davete katılan herkesin masasına özel porselenler içinde sıcak süt ve şeker bırakılıyor. Tabii bu kuralın çayı sütle tüketen İngiltere için söz konusu olduğunu belirtelim. Ülkemizde sütlü çay fazla tercih edilmediğinden verdiğiniz davette bu kuralı göz ardı edebilirsiniz.

6- İkram edilen çayın mutlaka demlenmiş olması gerekiyor. Sallama çay kullanarak düzenlediğiniz bir 5 çayında misafirlerinize özensiz davrandığınız ve haksızlık ettiğiniz düşünülüyor.

Usulüne uygun bir 5 çayı düzenlemek isteyenlerin özen göstermesi gereken konuların başında, çayla birlikte ne ikram edileceğine karar vermek geliyor. Hem hazırlamanın uzun sürmeyeceği hem de kolay bulunabilecek malzemelerden oluşan tarifler arayanlar için lezzetli iki tarifimiz var.

Pratik ve Sağlıklı Bulgurlu Patatesli Köfte

Burgurlu Patatesli Köfte

5 çayı davetinde hafif atıştırmalıkların daha fazla tüketildiğini belirtmiştik. Pratik bir şekilde hazırlayabileceğiniz bu lezzetli ve sağlıklı köfte, davetinizin çok daha keyifli geçmesine yardımcı olabilir.

Malzemeler:

2 su bardağı ince bulgur,

1 soğan,

4 patates,

Zeytinyağı (3 çorba kaşığı),

Biber salçası (1 tatlı kaşığı),

Domates salçası (2 çorba kaşığı),

Maydanoz (yarım demet),

Tuz (1 tatlı kaşığı),

Pul biber,

Karabiber,  

Limon

Hazırlanışı:

Patatesleri soyup iyice haşlayın. Dibinde kalan bir parmak su ile birlikte ezin. Ezdikten sonra iki bardak bulguru ilave edin. Bu haliyle kapağı kapalı olarak 10 dakika bekletin. Küp şeklinde doğradığınız soğanları zeytinyağında kavurup üzerine salça ekleyerek kavurmaya devam edin. Soğanları bulgurlu patatese ekleyip ezerek karıştırın. Baharatlarını da ekledikten sonra ince kıyılmış maydanoz ve dilerseniz taze soğanla karıştırın. Üzerine limon sıkarak yoğurun. Şekil verdikten sonra tabağa dizip ilave limonla servis edebilirsiniz.

Çikolatasız Olmaz Diyenler İçin: Pratik Puflar

Hem içinde çikolata gibi kolay reddedilemeyecek bir malzeme olsun hem de kolayca hazırlansın diyenler için önerimiz ise pratik puflar! Hazırlama süresi oldukça kısa olan bu hafif tatlı için gereken malzeme sayısı oldukça az. Çikolata ile birlikte milföy hamuru, bir yumurta ve birer yemek kaşığı tereyağı ile una sahipseniz hemen işe koyulabilirsiniz. Önceden çözdürülmüş milföylerinizi merdaneyle açtıktan sonra sürülebilir özellikte ya da benmari usulü eritilmiş çikolatayı üzerine sürerek rulo şeklinde sarabilirsiniz. Dilimlediğiniz milföyün üzerine yumurta sarısı sürdükten sonra kızarana dek 180 derecede pişirmeniz yeterli.

Başrolde Çay Var!

Arnica Demli Inox Çay Makinesi

Konumuz 5 çayı ise bu leziz tarifler, ondan rol çalmamalı. O halde misafirlerinizin içini ısıtacak çayı demlemek için Arnica Demli Inox Çay Makinesi'ni çalıştırarak kolları sıvayabilirsiniz. Şık görünümü ile mutfağınıza estetik bir dokunuş katacak olan çay makinesinin fonksiyonel özellikleri sayesinde bir defada çok miktarda çayı çok daha güvenli, hızlı ve enerjiden tasarruf ederek kolayca demleyebilirsiniz. Çayın kıvamını tutturmak içinse demleyeceğiniz çayın temiz olmasına mümkün olduğunca çok özen göstermelisiniz. Hatta tozundan arınması için demliğe koymadan birkaç kez yıkamanızda fayda var! Afiyet olsun...

 

Paylaş
Beğen
T-Soft® e-ticaret sistemleriyle hazırlanmıştır.